BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ)

Operasyon Süresi: 3 saat

Anestezi Türü: Genel

İyileşme Süresi: 1 Hafta

Burun estetiği, burnun yüzün ortasında olması sebebiyle en sık yapılan estetik müdehalelerinden biridir.Günümüz dünyasında sosyal medyanın baskın olması,görselliğin artışıyla beraber erken yaşlarda bile bu cerrahiye olan ilgi günden güne artmaktadır.Rinoplastiyle ilgili merak edilenleri soru-cevap şeklinde açıklamak daha doğru olacaktır.

Revizyon burun estetiği olmak istiyorum ama korkmalı mıyım?

Rinoplasti ameliyatlarının artışıyla revizyon rinoplasti ile ilgili tecrübelerimiz de arttı.Revizyon rinoplasti de olsa rinoplasti adayı olarak beklentileriniz gerçekle (burnunuzun alabileceği potansiyel sonuç ) uyuşmuyorsa en iyi cerraha ameliyat olsanız o cerrah da en iyi sonucu size verse de mutlu olamayacaksınız.Doktorunuzla iyi bir konsültasyon önemlidir.
Revizyon ameliyatlarında burnu sürpriz bir yumurtaya benzetmek yanlış olmaz.Çünkü içinden ne çıkacağını, hangi süprizlerle karşılacağımızı bilemiyoruz.Çoğunlukla kıkırdak ihtiyacımız oluyor.Bu nedenle kaburganızdan ya da kulağınızdan kıkırdak alabiliyoruz.Bu da ikinci bir cerrahi iz demek oluyor.Ancak kulaktaki iz kulağın hemen arkasında kalıyor. Kaburgadaki iz hemen göğsün altında 3 cm ilk bir kesi oluyor.Bu da uzun vadede belli belirsiz hale geliyor.
Revizyon burun ameliyatları da iyileşme süresi olarak ilk rinoplasti ameliyatlarıyla hemen hemen aynıdır.

Burun estetiği en erken ne zaman yapılabilir?

Burun estetiği erkekler için 17 yaş, kadınlarda ise 16 yaşına gelindiğinde yapılabilir.Genel olarak aileler için bu yaşlar erken olarak görülür .Oysa ki kişinin görselliğiyle ilgili bir takıntısı varsa bu takıntısından en erken dönemde kurtulması onun psikososyal gelişimi açısından yararlı olacaktır. Çünkü ameliyatın en erken yapılabileceği 16-17 yaşından ameliyat olacağı tarihe kadar olan zamanı ben kayıp zaman olarak görüyorum.Kişi o zaman zarfında iş ya da sosyal çevrede gösterebileceği potansiyeli gösterememiş olacaktır.

Burun estetiği için en uygun mevsim nedir?

Burun estetiği her mevsimde güvenle yapılabilir.Ancak kış ayları konfor açısından bir adım öne çıkabilmektedir.Sıcak güneşli dönemlerin dezavantajları;
-Burun kanama ihtimali çok az da olsa daha fazla
-Ameliyat sonrası burunda terlemeye bağlı kaşıntı
-En az 3 ay gözlük önermiyoruz
-En az 2 hafta tercihen 1 ay yüzmenin önerilmemesi
-Ameliyat sonrası ciltte hassasiyete bağlı güneş lekeleri (En az 3 ay güneşten korunmayı öneriyoruz.

Burun estetiği için en uygun teknik nedir?

Burun estetiği için en uygun teknik doktorunuzun en iyi sonuca ulaştığı tekniktir.Ancak deyinmek gerekirse açık ve kapalı olarak yapılabilmektedir.ikisinin de birbirine üstünlükleri mevcuttur.Açık teknikle doktorunuz burnunuza tamamen hakim olabilmekteyken kapalı teknikte burnun iyileşmesi nispeten daha hızlı olabilmektedir.Onun haricinde en belirgin fark açık teknikte burun ucunuzun hemen altında zamanla belli belirsiz hala gelen 3mm büyüklüğünde cilt kesisidir.
Kendi pratiğimde her iki tekniği kullansam da sıklıkla açık teknikle kombine olmak üzere piezo (ultrasonik) tekniğini kullanmaktayım.Piezo teknikle burun kemiklerinizi kırmadan ultrasonik ses dalgalarıyla keserek şekillendiriyoruz.Bu sayede ameliyat sonrası ödem ve morluk daha az olabilmektedir.

Kimler burun estetiği yapmalıdır?

Hastanın tespit ettiği kusurlar ile ilgili beklentileri doktorunun verebileceği sonuçlar ile örtüşüyorsa ameliyat gerçekleştirilebilir.Bunun istisnaları yaş , bazı kronik hastalıklar ve psikolojik rahatsızlıklardır.
Unutulmamalıdır ki mükemmel sonuç bekleyenler değil makul beklentileri olanlar rinoplastiden mutlu olur.

Burun estetiğinde deri kalınlığının önemi nedir?

Deri kalınlığı burun estetiğinde önemli bir faktördür.İyi bir sonuca ulaşmamız için ne kalın olmalı ne de ince. Biz cerrah olarak burun derinizin altında çalışıyoruz, deriniz kalın ise yaptıklarımızı daha az gösterecektir eğer ince ise her türlü kusuru gösterecektir. Deri kalınlığının dezavantajlarını da elimizden geldiğince düzeltmeye çalışıyoruz.Deri kalınsa greftleme yöntemleriyle inceyse kamuflaj teknikleriyle dezavantajları gidermeye çalışıyoruz.

Burun dolgum var ameliyat olabilir miyim?
Burun dolgusu cerrahiye engel değildir.Öncesinde eriterek ya da ameliyat esnasında direk olarak dolgunuzu çıkarıyoruz.Ancak ameliyatta cerrahiyi zorlaştıran bir faktördür.Doktorunuz orijinal halinizi bilmediği için süprizle karşılaşma olasılığı artmış oluyor.Aynı zamanda yüksek volüm yapılan dolgular cildinizi esnettiği için ameliyat sonrasında cildinizin oturması zaman alabiliyor.

Ameliyat öncesi neye dikkat etmem gerekiyor?

-Ameliyat öncesinde herhangi bir kronik hastalığınız varsa kronik hastalığınızla ilgili doktorunuzun önerilerini yerine getirmeniz gerekmektedir
-Sigara ve alkol en az bir hafta öncesinde kesilmelidir.
-Sigara yara iyileştirmesini bozduğundan özellikle ameliyat sonrasında iki hafta kullanmamanız gerekmektedir.
-Yeşil çay vb. bitkisel çaylar ameliyatta ve sonrasında kanama ihtimalini arttırmasından kaynaklı olarak 1 hafta öncesinde kesilmelidir.
-Aspirin vb.kan sulandırıcı ilaçlar ve antiinflamatuar etkili ağrı kesiciler kanama ihtimalini arttırdıkları için ameliyattan bir hafta öncesinde kesilmelidir
Ameliyat saatinizden en az 8 saat önce yemeyi ve içmeyi kesmelisiniz
-Erkek hastalar sakal traşı olmalıdır.
-Kadın hastalar ameliyat günü oje sürmemeli, makyaj yapmamalıdır ve her türlü yüzük,küpe benzeri takıları evde bırakmalıdır.
-Hastaneye rahat giysilerle gelin.Özellikle yanınızda düğmeli ya da yakası geniş pijamalar getirmeniz ameliyat sonrasındaki konforunuz için önemlidir.
-Ameliyat öncesi üç günden eski olmayacak bir covid testi yaptırmanız gerekmektedir.
-Ameliyat öncesi en az 3 saat önce hastanedede olmanız gerekmektedir.
-Arnica vb. morluk önleyici kremleri ameliyattan bir gün öncesinden itibaren kullanmaya başlayabilirsiniz.

Rinoplasti ameliyatı sonrası yapılması gerekenler?

-Soğuk uygulama; tercihen yanaklara ve alın bölgesine olacak şekilde ortalama 15 dk buz uygulaması yapılıp yarım saat mola verilmelidir.
-Hasta yatağına geldikten 3.5 saat sonrasında tercihen yumuşak ,sıvı gıdalar (çorba,makarna,yoğurt,püre ,meyve suyu vb.) ile ağızdan beslenmeye başlayabilir
-Ağızdan beslenene kadar ayağa kalkıp yürümeniz düşük tansiyona bağlı kazalara neden olabildiğinden önerilmez.Oral beslenmeden sonra ödem oluşumunu engellemek bol bol yürüyüş önerilir.
-Hastanede yatak baş kısmı en az 45 derece yukarda olmalıdır.Evde ise en az iki yastıkla yatmanız önerilir.Baş kısmınızın yukarıda olmasına en az 4 gün dikkat etmelisiniz.Travmadan korumak kaydıyla yan yatabilirsiniz
-Arnica vb. morluk önleyici kreminizi kullanabilirsiniz
-Burnunuzun üzerinde alçı dediğimiz plastik bir koruyucu olup burnunuzun içinde nefes almanızı engellemeyecek tünelleri olan silikon tamponlar mevcuttur.Size verilen deniz suyu spreyler ile açık tutmanız gerekmektedir.
-Özellikle ilk 48 saat (bazen biraz daha uzayabilen) kanla karışık akıntılar normaldir.Bu nedenle bu sızıntıları engelleyen burnunuzun hemen altında bıyık bölgesinde gazlı bez olacaktır,sızıntı bitene kadar ara ara değiştirebilirsiniz.Sızıntılar kesildiğinde çıkarabilirsiniz.
-Ameliyat gününden sonra burnunuza su değmeyecek şekilde duş alabilirsiniz.Ameliyatınızın birinci haftasında kontrolünüze gelmeden önce burnunuz ıslanacak şekilde duş alabilirsiniz.
-Yüzünüzdeki şişlikler genel olarak iki hafta sonunda belli belirsiz hale gelir.Burnunuzdaki ödemin %70 i üç ayda , %95 civarı 1 yılda geçer.Tabi süreler derinizin kalınlık durumuna göre değişebilir.